Ce sunt cariile de biberon. De ce apar, cum le recunoașteți, cum se previn și ce tratamente se recomandă

Sigilarea dinților la copii este cea mai eficienta metodă profilactică de prevenirea a apariției cariei dentare pe suprafețele ocluzale ale dinților, cele folosite la mestecat. Este modalitatea cea mai simplă, sigură și lipsită de durere prin care oferim dintelui șanse mult mai mari de a NU dezvolta carii.

Organizația Mondiala a Sănătății (OMS) include sigilarea dentară între cele patru metode de prevenire a cariei dentare alături de fluorizarea generală și locală, igiena alimentației și buco-dentară.

Sigilare dentarăSigilare dentară

Suprafețele ocluzale sunt cele care ne ajută să mestecăm. Ele sunt cele mai predispuse la apariția cariilor, deoarece prezintă un relief alcătuit din șanțuri și fosete, acestea fiind predispuse retenției alimentare și formării plăcii bacteriene. La acest nivel, periajul dentar nu este la fel de eficient, crescând astfel posibilitatea apariției cariei. Dieta are și ea un rol important în apariția și dezvoltarea proceselor carioase. De aceea trebuie adoptate obiceiuri alimentare sănătoase, constând în reducerea nivelului zaharurilor din alimente, consumul minim al sucurilor carbogazoase și menținerea unei igiene orale corespunzătoare, adaptată vârstei copilului.

Sigilarea presupune atenuarea șanțurilor și fosetelor prin aplicarea unui material numit sigilant. Astfel, se reduce adâncimea reliefului, ceea ce facilitează periajul dentar și scade riscul de carie.  Totodată, sigilantul ajută la întărirea structurii dentare, datorită fluorului din compoziție care se eliberează treptat. Metoda este simplă, nedureroasă pentru micul pacient, iar timpul de lucru se rezumă la câteva minute. Procedura completă include două etape: curățarea profesională a dintelui și aplicarea sigilantului. Dinții care au dezvoltat deja carii nu mai pot fi protejați prin sigilare.

Etape sigiliare dentară

Sigilarea dentară

Sigilarea este indicată atât dinților temporari (de lapte), cât și celor definitivi. Molarii (cunoscuți sub denumirea populară de „măsele”) sunt vizați în special. Molarul de 6 ani este primul „candidat, deoarece este primul dinte definitiv care apare la nivelul cavității bucale și, totodată, cel mai predispus la carie.

Caria apare pentru că, în această perioadă, relieful ocluzal este cel mai bine definit și reține cel mai viguros resturile alimentare, iar copilul nu are însușită tehnica de periaj. La formarea cariei contribuie și dieta necorespunzătoare.

Durata unei sigilări, adică menținerea în timp a protecției suprafeței molarului, variază în funcție de corectitudinea cu care metoda a fost aplicată, de felul în care micul pacient își realizează igiena orală, dar și de obiceiurile alimentare ale acestuia. De aceea, medicul dentist urmărește întotdeauna stadiul sigilărilor, în cadrul controlului periodic, recomandat o dată la 6 luni.

Dr. Cristina Săndulescu
Medic dentist, rezident parodontologie

Aveți nevoie de mai multe informații sau doriți să faceți o programare?

0771.139.109
0269.216.339  dentica.sibiu@yahoo.com .

Dedicație pentru Zâmbet