chirurgie orală
Extractii dentare simple
Extractia dentara simpla presupune indepartarea unui dinte care din diferite cauze infectioase sau datorita unor fracturi nu mai poate fi salvat. De asemenea, unele extractii se fac si in scop ortodontic, pacientului urmand a i se aplica un aparat dentar.
Dupa anestezia locala a zonei unde urmeaza sa se efectueze extractia, dintelui i se sectioneaza ligamentul. care il mentine in os si se indeparteaza usor, cu incercarea de a leza cat de putin alveola dentara restanta radacina dentara. Ulterior plaga dentara restanta se sutureaza.
Dupa o saptamana, timp in care se produce vindecarea tesutului gingival, se indeparteaza firele de sutura si in functie de restaurarea pentru care opteaza pacientul, se asteapta o perioada de aproximativ o luna ,in cazul in care locul lipsa se restaureaza printr-o lucrare protetica clasica(cu slefuirea dintilor vecini), sau patru luni in cazul aplicarii unui implant unidentar, cu pastrarea dintilor vecini integrii.
In cadrul cabinetului nostru extractiile dentare sunt efectuate de medicul chirurg, pentru lezarea minima a tesuturilor vecine, chiuretarea eficienta a alveolei dentare si durata minima a manoperei chirurgicale.
Extractii ale molarilor de minte
Molarii de minte sunt ultimii dinti care erup. In unele cazuri ei raman in os fara sa cauzeze probleme, dar la unii pacientii din cauza felului in care erup duc la unele complicatii:
- inghesuiri dentare, prin impingerea dintilor spre anterior
- senzatie de presiunea si dureri in regiunea retromolara prin pozitia lor fata de canalul mandibular presand pe nervul care trece prin acest canal
- abcese dentare in cazul dintilor semiinclusi din cauza zonei retentive pe care o constituie.
In majoritatea cazurilor molarii de minte au o forma atipica si radacini curbe neavand valoare functionala prea mare. De aceea se recomanda, in cazurile unde ar putea sa produca complicatii, extractia acestora.
Extractii ale dintilor inclusi
In cazul dintilor inclusi, in majoritatea cazurilor pacientii pana la o vizita la stomatolog nu realizeaza ca ar avea un asemenea dinte, acestia fiind bine ascunsi in os, si la un control de rutina stomatologul observa lipsa dintelui de pe arcada, spatieri datorita unui perimetru osos mai mare decat perimetrul dentar. Acesti dinti pot fi in totalitate intraosos sau usor erupti in diferite pozitii, total diferite de pozitia normala a acestor dinti. Dintii care raman inclusi frecvent sunt caninii, si uneori premolarii.
Extractia lor presupune o manopera chirurgicala, care se efectueaza sub anestezie locala, fara ca pacientul sa resimta durere in timpul operatiei.
Indicatii post-extractionale
- Tineti compresa muscata peste locul extractiei timp de 30-60 de minute. Daca la indepartarea compresei observati sangerare aplicati inca o compresa pentru 30 de minute.
- Nu efectuati masajul zonei, nu introduceti limba sau sugeti locul extractiei, nu clatiti gura pentru 1 zi.
- Dupa extractie se poate observa deformarea(umflatura) a locului extractiei si a zonei alaturate de pe fata
- Consumati alimente moi si semilichide si lichide, evitati lactatele lichide timp de 4-5 zile. Mestecati pe zonele opuse locului extractiei.
- Firele de sutura se vor indeparta la 7-10 zile dupa extractie, in functie de vindecarea zonei.
- Respectati indicatiile retetei – antibiotic si antiinflamator.
- Pentru reducerea durerii postextractionale si umflaturii se pot aplica comprese reci pe fata in locul adiacent – corespondent extractiei. Compresele se vor aplica 10 minute si ulterior se va face pauza 10 minute. Durata de aplicare este de 24 – 48 de ore.
- Contactati medicul daca apar situatii neprevazute.
Rezectii apicale frontali
Rezectia apicala a dintilor frontali se foloseste ca metoda adjuvanta tratamentului endodontic, in cazul in care dupa ce dintelui i s-a efectuat un tratament pe canal exista o leziune periapicala(granulom, chist), care prin evolutie lui pericliteaza stabilitatea radacinii dentare. Prin aceasta metoda se incearca a se pastra pentru o perioada mai lunga de timp un dinte devital pe arcada dentara. Succesul acestei interventii tine de marimea procesului infectios si de lungimea radacinii restante dupa interventie, in timpul interventiei indepartandu-se varful radacinii si osul adiacent infectiei.
La nivelul dintilor frontali interventia e mult usoara prin accesul facil si existenta unei singure radacini. Dupa interventia chirurgicala, cu administrarea de antibiotice si antiimflamatoare, pacientul resimte mai mult o jena si un disconfort datorat tumefierii(umflaturii) zonei afectate cu remisia acestor neplaceri dupa aproximativ 7 zile, prezentandu-se la o programare in vederea controlului operatiei si a scoaterii firelor de sutura.
Rezectii apicale molari
Chistectomii
PROGRAM
Luni – Joi | 9:00 – 20:00 |
Vineri | 9:00 – 17:00 |