Pe lângă aspectele funcționale, cum sunt masticația sau chiar capacitatea de a formula corect unele sunete, este foarte important aspectul estetic. La orice vârstă adultă, lipsa dinților mandibulari creează un disconfort major pentru pacient și de aceea, este necesară găsirea, cât mai rapid, a unei soluții potrivite de tratament.

Alegerea corectă a planului de tratament pentru aceste cazuri se face doar în urma unei anamneze riguroase, iar medicii urmăresc îndeosebi oferta osoasă, care poate influența decizia aplicării unui anumit tip de implant.

Astăzi, vă prezentăm două opțiuni diferite de tratament pentru aceeași problemă.

Cazul 1 – Lucrare protetică pe miniimplanturi

Într-un prim caz, pacientul s-a prezentat cu o edentație mandibulară totală, veche, motiv pentru care și oferta osoasă a fost foarte scăzută. O proteză totală mobilă clasică nu ar fi reușit să refacă funcția masticatorie.

Ca urmare a evaluării osoase, în acest caz s-au putut aplica doar 3 miniimplanturi cu ajutorul cărora a fost rezolvată edentația, din punct de vedere funcțional.

Ca o observație generală, în cazurile de edentație mandibulară se recomandă aplicarea a 4 miniimplaturi, în timp ce, pentru edentația maxilarului superior, se recomandă aplicarea a 6 miniimplanturi.

Controlul stomatologic ulterior aplicării miniimplanturilor este esențial pentru a urmări dacă resorbția osoasă continuă și dacă este necesar, la un anumit interval de timp, căptușirea și rebazarea protezei. În caz contrar, se pot pierde miniimplanturile și, odată cu acestea, toate rezultatele benefice obținute prin protezare.

Definiția termenilor

  • căptușirea protezei se face prin aplicarea unui materiale acrilic (de diferite tipuri) pe suprafața mucozală a protezei, atunci când proteza nu mai este adaptată țesuturilor cu care intră în contact

Galerie foto

Cazul 2 – Lucrare protetică pe implanturi clasice

Într-un alt caz finalizat recent de medicii Clinicii Dentica, s-a propus pacientului varianta unei lucrări mobilizabile pe implanturi clasice. Cele patru implanturi au fost solidarizate cu o bară fixă, asigurând astfel stabilitatea de care avea nevoie proteza mobilă.

Rețineți!

Alegerea planului de tratament depinde de mai mulți factori. În cadrul tratamentul individualizat, dacă există această posibilitate, medicii Dentica vă pot propune mai multe opțiuni de aplicare a implanturilor de diferite tipuri, adaptate exigențelor dumneavoastră estetice și funcționale, dar și bugetului de care dispuneți.

Galerie foto

Dedicație pentru Zâmbet