stomatologie preventivă
Airflow
Cu ajutorul unui jet de aer si apa foarte puternic particule de bicarbonat de sodiu sunt proiectate asupra suprafetelor dentare cu scopul indepartarii petelor, a placii interdentare, pentru finisarea suprafetelor dentare dupa detartraj si pentru realizarea unui masaj gingival. Se recomanda de asemenea purtatorilor de aparate dentare, unde igiena este greu de realizat,celor care au lucrari protetice clasice sau pe implant si in cazul inflamatiilor gingivale.
Detartraj dentar
Manopera stomatologica de mare importanta, care consta in indepartarea depunerilor de piatra de la nivelul dintilor si a lucrarilor dentare aparute in urma mineralizarii placii bacteriene depuse. Apare in special in zona invecinata gingiei dentare in spatele incisivilor inferiori si la nivelul molarilor superiori.Tartrul dentar trebuie indepartat pentru a preveni aparitia inflamatiilor gingivale si repecursiunile acestora (boala parodontala).Se efectueaza aproximativ odata la 6 luni , fiind urmat de un periaj profesional care sa lustruiasca suprafetele rugoase ramase in urma desprinderii pietrei dentare de pe suprafata dintilor.
Fluorizare
Tratamentul de fluorizare este indicat in primul rand copiilor cu varsta intre 6 si 16 ani, aceasta fiind perioada de mineralizare a dintilor permanenti. Cu toate acestea, si adultii pot beneficia de acest tratament profilactic.
- Exista cateva afectiuni care prezinta risc crescut pentru aparitia cariilor, cum ar fi sindromul gurii uscate sau bolile gingivale.
- Persoane cu predispozitie pentru dezvoltarea cariilor.
- Pacienti cu restaurari dentare sau aparate ortodontice.
Tratamentul de fluorizare se poate realiza de 3 – 4 ori pe an, iar procedura este foarte simpla: dupa o igienizare profesionala, medicul aplica pe dinti solutii, geluri sau lacuri speciale, cu un continut ridicat de fluor, pentru un timp de 5 – 10 minute. Dupa tratament pacientul nu trebuie sa clateasca gura sau sa consume alimente si lichide timp de 30 de minute.
Gutiere bruxism
Bruxismul este un act voluntar sau involuntar reprezentat de inclestarea dintilor si scrasnirea lor. Poate fi diurn sau nocturn, ca urmare a stresului, anxietatii, a alinierii necorespunzatoare a dintilor sau ca simptom a unei boli degenerative. Pacientul resimte dureri articulare si musculare, dureri de cap, dimineata are senzatia de tensiune in dinti si in timp apare abrazia (tocirea) dintilor, leziuni cuneiforme (smaltul de la nivelul ginviei „sare” aparand sensibilitatea la rece si la periaj) si la unii pacienti mobilizarea dintilor.
Gutiera pentru bruxism este realizata dupa amprentarea dintilor in laboratorul dentar de catre tehnician dintr-un material siliconat si prin purtarea acesteia in timpul noptii se reduce stresul datorat inclestarii si scrasnitului asupra dintilor, articulatiei temporo-mandibulare si a musculaturii orale.
Periaj profesional
Se realizeaza in cabinetul stomatologic cu ajutorul unor periute si paste speciale pentru indepartarea placii bacteriene, a coloratiilor extrinseci aparute datorita nicotinei, cafelei si a altor factori. Se recomanda efectuarea unui periaj dentar odata la 6 luni si se efectueaza dupa detartrajul dentar unde este cazul. Se recomanda de asemenea copiilor, carora li se explica tehnica de periaj si li se evidentiaza placa dentara, copiii vizualizand zonele unde nu au periat suficient pentru indepartarea placii dentare. Ulterior se efectueaza un periaj dentar, pacientii, atat mici cat si mari, simtind diferenta intre dintii periati si cei neperiati.
Sigilări
Sigilarea dentara reprezinta o metoda de prevenire a cariei dentare la nivelul premolarilor si molarilor ,in special la copii care nu reusesc sa igienizeze eficient santurile acestor dinti. Se aplica o bariera care sigileaza santurile dintilor care tocmai au erupt, santuri in care apar cariile cu predilectie, materialele folosite fiind imbogatite cu fluor. Fiind o pelicula foarte fina, fiecare sigilare se verifica odata la trei luni pentru asigurarea etansietatii lor si in cazul in care este discontinua se repeta sigilarea respectivului dinte.
PROGRAM
Luni – Joi | 9:00 – 20:00 |
Vineri | 9:00 – 17:00 |