Microscopul dentar este un instrument optic folosit pentru diagnosticare și tratament în aproape toate specialitățile stomatologice: endodonție, parodontologie, chirurgie­-implantologie, odontologie și protetică.

Însă indicația de elecție rămâne Endodonția unde microscopul asigură realizarea unor tratamente de excepție, permițând medicului specialist vizualizarea mărită și clară a dintelui tratat, sub o lumină intensă.

Microscop Dentica

Rolul microscopului în endodonție

Microscopul a fost utilizat prima dată în tratamentele stomatologice în 1975 când dr. Baumann a recomandat instrumentul ca ajutor în diagnosticare și tratamentul cariilor, în tratamentul de canal, în pregătirea restaurărilor dentare și chiar și pentru îndepărtarea tartrului.

Crearea microscopului dedicat stomatologiei a făcut posibilă adoptarea acestuia pe scară largă în cabinetele dentare, crescând confortul pacienților în timpul tratamentului, dar și rata de reușită a procedurilor stomatologice efectuate cu ajutorul microscopului.

Considerăm că microscopul dentar este, astăzi, indispensabil pentru obținerea unor rezultate optime în tratamentele endodontice, întotdeauna realizate de către medicul specialist endodont.

Microscopul este un instrument extrem de precis, iar iluminarea și mărirea interiorului dintelui permit observarea celor mai fine detalii care, în mod normal, nu s-ar observa cu ochiul liber. Așa se explică, de exemplu, și rata de succes de peste 94% a tratamentului endodontic efectuat sub microscop (potrivit studiului Kim, Modern Approaches to Endodontics, 2019)

Chiar și cele mai dificile cazuri endodontice pot fi tratate cu microscopul

Tratamentul endodontic poate însemna extracția nervului unui dinte bolnav și obturarea canalelor sub microscop, dar poate însemna și retratamentul unui dinte care a fost tratat și care, după o anumită perioadă, prezintă o simptomatologie cu sau fără durere, însă cu o infecție la vârful rădăcinii, observabilă doar la radiografie sau computerul tomograf.

În ambele cazuri, utilizarea microscopului reduce riscul de rupere a acelor folosite și chiar se pot îndepărta cu succes acele rămase accidental pe canal, în timpul tratamentelor clasice, mai vechi.

Microscopul permite, de asemenea, medicului specialist endodont să identifice și să înlăture de pe canalele radiculare pivoți metalici sau prefabricate cimentate în tratamente anterioare, ceea ce îi va facilita accesul la canalele radiculare ale dinților cu indicație de retratament.

Un rol excelent de suport îl are microscopul în tratarea cazurilor dificile. Factorul de magnificare al lupei împreună cu iluminarea microscopului ajută medicul în situațiile în care, adesea, identificarea tuturor canalelor radiculare și/sau a căilor false reprezintă o provocare, iar în final este posibilă obturarea corectă a canelelor rădăcinii dentare.

Dr. Bucur Florin - Medic specialist endodont

Retratamentul efectuat sub microscop crește foarte mult șansele de evitare a intervenției chirurgicale de rezecție apicală a vârfului rădăcinii. Până nu demult, acesta era tratamentul recomandat în cazul dintelui tratat care prezintă infecție și obturație pe canal cu simptomatologie dureroasă.

Pentru dumneavoastră ca pacient, procedurile endodontice efectuate sub microscop înseamnă un tratament reușit, adică îndepărtarea cu succes a infecției noi sau recurente și, foarte important, o perioadă mai redusă de vindecare post procedură.

Vă invităm deci să faceți o 👉 programare aici pentru a beneficia de un tratament adecvat cazului dumneavoastră medical.

Dedicație pentru Zâmbet